Opvang

Hoe gaan wij te werk?

Met een fijne groep vrijwilligers gaan wij aan de gang met het resocialiseren. Overdag wordt er schoongemaakt en gevoerd. Natuurlijk staan er altijd brokjes en water voor de katten. Het voeren houdt in het geven van blikvoer, nat voer en droogvoer. Het water wordt voorzien door drinkfonteinen.

Bij het schoonmaken wordt de stofzuiger gebruikt en daarna wordt er flink gedweild en gepoetst. De katten wennen op deze manier aan mensen en de dagelijkse beslommeringen van een huishouden.
Het schoonmaken vergt best wel een hoop energie en wij zijn daarom blij met de door ons gebruikte kattenbakvulling van KattenGemak. De kattengemak kattenbakkorrels zijn gemaakt van compost van GFT (Groente- Fruit- en Tuinafval) en zijn verrijkt met micro-organismen. De korrels breken de ontlasting van de kat al tijdens het gebruik op een natuurlijke wijze af. Daardoor hoeft een bak slechts éénmaal in de 14 dagen verwisseld te worden. Met grit sjouwen is niet langer nodig en de gebruikte bakken worden door KattenGemak meegenomen en verwisseld door schone en gevulde bakken. Momenteel hebben wij 12 bakken in gebruik.

De avondploeg houdt zich voornamelijk bezig met de katten. De katten moeten mensen (weer) leuk gaan vinden. Wij doen dat op een speelse manier. Katten zijn nieuwsgierig en als er een kat rustig blijft zitten als je langsloopt, wil hij misschien op den duur wel wat spelen. En ook met lekkere hapjes (worst, vis, kaas) kom je al een stapje verder. Na verloop van tijd – en dit kan maanden duren – kan je proberen om tijdens het spelen of het geven van lekkere hapjes de kat voorzichtig aan te raken. Op deze manier zijn er al heel wat katten overstag gegaan en hebben een nieuw baasje gevonden (vooral bij de vrijwilligers). Dit klinkt mooier dan het eigenlijk is, want het blijven speciale katten voor speciale mensen. De katten welke echt niet gesteld zijn op mensen en duidelijk laten merken dat ze dit ook niet van plan zijn om te veranderen, mogen hun verdere leven bij ons blijven.

Katten die bij ons binnenkomen worden gecastreerd/gesteriliseerd (wanneer dit nog niet is gebeurd), geënt en er wordt een schimmelkweek genomen. Ook wordt er gekeken of het dier een tatoeage of chip heeft. Alle katten blijven standaard 14 dagen in quarantaine. Daarna gaat de kat eerst in een bench om op die manier aan de nieuwe omgeving en de aanwezige katten te wennen.
Ook onze katten kunnen ziek worden. Wij moeten ze dan “vangen” en ze in een bench plaatsen waar ze hun medicijnen toegediend krijgen. Uiteraard gaan wij met zieke katten of katten waarvan wij vermoeden dat ze niet in orde zijn eerst naar onze dierenarts. Wij vervoeren de katten in speciale diervriendelijke opdruk kooitjes.

Uiteraard worden de katten jaarlijks geënt. Dit bezorgt de vrijwilligers meer stress dan de katten. Hierover kunt u meer lezen bij “de jaarlijkste inenting katten”.