Artikel,  Kattenras

Noorse Boskat

De Noorse Boskat is een mystieke sprookjesachtige kat van de Noorse mythologie. Van dit grote ras met het mooie, lang golvende haar wordt gezegd dat het de favoriet is van Freyja, de godin van liefde en vruchtbaarheid. Liefhebbers die van plan zijn om te trouwen vragen om de zegen van Freyja en haar katten. Boeren die een overvloedige oogst wensen, laten kommen melk achter voor de katten die Freyja’s strijdwagen over de velden trekken om de gunst van de godin te winnen.

Dit kattenras is ook bekend in de Viking-legende. Het zijn de huisdieren van de Noorse Vikingen en hun meesters namen ze vaak mee aan boord van de schepen om op de ratten en muizen te jagen. Ze hebben ook op de Scandinavische boerderijen geholpen om te beschermen tegen ongedierte.

Het delicate etherische wezen en de ruige zeevaarder, de ‘Skogkatt’ (boskat) van Noorwegen, is het perfecte mengsel. De moderne ‘Wegie’ van vandaag, de bijnaam die aan deze katten wordt gegeven, is een onafhankelijke buitenjager, maar tegelijkertijd een huisgenoot die aanhankelijk is en heel zachtaardig.

Oorsprong van de Noorse boskat

De exacte oorsprong van de prachtige Noorse Boskat is onbekend. Wat zeker is, is dat het een oud ras is dat al duizenden jaren oud is en in de Noorse mythologie en Scandinavische fabels een betoverde kat werd benoemd.

De waarschijnlijke voorouders van de Boskat, waren de kortharige Zuid-Europese katten die naar de bossen van Noorwegen migreerden en zich aanpasten aan de barre omstandigheden van de noordelijke subarctische gebieden. Men gelooft ook dat ze kunnen afstammen van de langharige katten van Turkije die door de Scandinavische krijgers zijn teruggebracht naar Noorwegen. Andere theorieën zeggen dat ze van de Siberische katten uit Rusland afstammen.

De Noorse Boskat is het enige Scandinavische ras dat in 1930 in Noorwegen werd erkend en in 1977 werd geregistreerd als een ras in de Europese Federatie Internationale Feline. Het is een kattenras dat zich van nature ontwikkeld heeft als een buitenjacht kat.

Fysieke eigenschappen

Deze raskatten zijn groot, robuust en gespierd. Mannetjes kunnen tussen de 5 en 7 kilo wegen, terwijl vrouwtjes tussen de 4 en 5 kilo wegen. Sommige mannetjes kunnen zelfs oplopen tot een gewicht van 10 kilo. Ze groeien langzaam en bereiken pas hun volledige lengte als ze 5 jaar oud zijn.

Het hoofd heeft de vorm van een gelijkzijdige driehoek met een lang, recht profiel. Ze hebben grote, rechte en puntige oren met wilde plukjes haar. De ogen zijn groot, amandelvormig en staan een beetje schuin. De ogen zijn helder en aandachtig en kunnen alle kleuren hebben.

Het lichaam is goed geproportioneerd met een brede borst en benen met sterke botten. Deze grote katten zijn verrassend soepel voor hun formaat. De staart is bijna net zo lang als het lichaam. De karakteristieke houding van het ras is de houding van een verhoogde romp en een grote, harige, rechtopstaande staart.

De Noorse Boskat heeft een lange, dikke vacht die zeer geschikt is voor de barre winterse omstandigheden in het noorden. De dubbele vacht is soepel en waterafstotend om de kat te beschermen tegen regen en sneeuw. De binnenvacht is zacht en wollig om te isoleren tegen de kou. Tijdens het winterseizoen is er een prominente kraag in de nek en borst die in de lente weer verhaard. Er zitten plukjes haar tussen de poten en volle, lange haren op de dijen die de achterpoten bedekken.

Alle kleurenpatronen worden gezien bij dit ras, behalve het colorpoint patroon en de kleuren bruin, chocolade, lila, kaneel en hertenbruin. Vaste kleuren zijn onder andere wit, zwart, blauw, rood en crèmekleur. Tabby, schildpadkleur, schaduw, rook en tweekleurig worden wel gezien bij dit ras.

Het karakter

Noorse Boskatten hebben zich ontwikkeld als outdoor katten, dus ze hebben de aangeboren liefde voor klimmen – zowel in bomen als op rotsen. Ze houden ook van water en zijn uitstekende jagers, zelfs voor het vangen van vissen! Noorse boskat eigenaren met aquariums en vijvers moeten hun katten in de gaten houden.

Voor hun vrijheidslievende persoonlijkheid zijn ze verrassend genoeg in staat om tevreden binnen te leven. Ze kunnen zichzelf goed vermaken wanneer ze alleen worden gelaten. Omdat ze intelligent en atletisch zijn, hebben ze zowel mentale als fysieke stimulatie nodig. De Wegies moeten een aantal speeltjes en een grote krabpaal tot hun beschikking hebben. Een Wegie die binnenshuis leeft zonder een kattenboom is een ongelukkige Wegie!

Noorse boskatten zijn goed geschikte katten voor kinderen omdat ze kalm, zachtaardig en vriendelijk zijn. Hoewel ze in eerste instantie schuw kunnen zijn tegenover vreemden, maken ze gemakkelijk vrienden vanwege hun sociale aard. Ze kunnen ook goed overweg met andere huisdieren.

Noorse boskatten zijn zelfverzekerde, onafhankelijke katten met een gelijkmatig temperament. Ze zijn gebouwd om te overleven in de zwaarste subarctische omstandigheden, niets lijkt dit gemakkelijke ras van zijn stuk te kunnen brengen. Ze zijn niet veeleisend voor de aandacht van hun baasjes. Ze communiceren met een zacht stemmetje. Hoewel ze geen schootkatten zijn, zijn ze op hun eigen manier aanhankelijk. Dit is een goed teken, want wie kan het weerstaan om te knuffelen met deze kat met die zachte, dikke vacht?

Verzorging van de Noorse Boskat

Voor een kat met lang, dik haar zijn de Noors boskatten verrassend eenvoudig te verzorgen. Baden is meestal niet nodig. Tweemaal per week kammen en borstelen is voldoende om de vacht schoon te houden en dofheid te voorkomen. Een doffe vacht kan de beweging van een kat belemmeren en huid- en haarbal problemen veroorzaken. Oren, ogen en tanden moeten ook regelmatig worden schoongemaakt. Deze raskatten zijn aangepast om zowel binnen als buiten te leven. Als ze binnenshuis worden gehouden, moeten ze speelgoed hebben om mee te spelen en krabpalen hebben om op te klimmen. Hun kattenbakken moeten altijd schoon worden gehouden, omdat het vuil aan hun lange vacht kan blijven kleven. Eigenaren van deze raskat kunnen ook een katten patio bouwen om hun wollige vriendjes een rijke buitenervaring te bieden terwijl ze gerust kunnen zijn over hun veiligheid.

Gezondheid

De Noorse Boskat is over het algemeen een gezond ras met een levensduur van 12 tot 16 jaar. Heupdysplasie is zeldzaam, maar eigenaren moeten wel alert blijven op tekenen van pijn en zwakte van de achterbenen, moeite met opstaan, of een schommelende pas.

Deze katten kunnen ook een zeldzame erfelijke aandoening krijgen, genaamd Glycogeenstapelingsziekte type IV. Deze ziekte beïnvloedt het glucosemetabolisme en is meestal dodelijk voor ongeboren- of pasgeboren kittens. Oudere katten kunnen een verhoogd risico hebben op het ontwikkelen van hypertrofische cardiomyopathie, waarbij het hart groter wordt. Ook kan er een nierziekte voorkomen, Polycystische nierziekte, waarbij er sprake is van een geleidelijke vernietiging van de nieren. Deze omstandigheden kunnen worden verholpen als het op tijd wordt ontdekt. Eigenaren moeten dus waakzaam zijn. De Noorse boskat, de kat van mythen en legendes, kan meerdere jaren voor magisch gezelschap zorgen.

 

.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *